broken twin | ro.



☼☽ ♡ 

nytagna vykort på mig. lite såhär ser jag ut nu, efter bara några månader är hyn mörkare och fräknare, håret är längre och det är något visst med blicken, sa pappa. || så blev det måndag ändå och när klockan slog tio över elva rullade bilen in på markeringen och jag for till det som nu ska bli mitt näste den kommande månaden. en 'organic farm' strax utanför wellington. från stadsbrus till oändlig grönska. här ska jag jobba fyra timmar om dagen i utbyte mot mat och hustrum. förutom att vara en farm är detta även ett retreatcenter. två gånger i veckan är det meditation som är följt utav en filosofisk diskussionsgrupp, vi alla äter vegetarisk mat och i bokhyllan ligger meditativa stenar, symboler, fotografier på olika buddhistiska och hinduiska gudar, även ett vykort på jesus och böckerna handlar om allt från själens spirituella krafter till hjärnstrukturer och eat pray love. ett utmärkt ställe för mig. jag tror jag kommer må väldigt fint här, och uppnå det själen min ropar efter. med lite tid och vana ska jag komma in i det här med att jobba med kroppen var dag och snart kommer jag orka mer än att ligga på sängen om eftermiddagarna.

fast det regnar massvis här. så vad gör det om en mest ligger och dagdrömmer, bläddrar i böcker och skriver ner tankar i ett block som snart är fullt när det minsann ändå inte finns något annat mysigare än just det, att hitta på dagar som de då himlarna är mörka? 

i takt med att saknad får hjärtat att krampa, i takt med att vädret skiftar och vinden ropar, i takt med att mina värderingar faller på plats i mig som perfekta pusselbitar, i takt med gråt, i takt med känslan av lycka - är jag lyckligare nu? - i takt med att tiden går, i takt med att pengarna börjar ta slut, i takt med att jag lyssnar på broken twin och regnet faller som sorgetårar mot träden utanför min vindsvåning, så känner jag, för första gången på länge, en slags stillhet. en slags ro. mitt i en oro. det är svårförklarat och komplicerat men det finns en känsla i mig som är starkast. rofylldhet. som en slags "allt kommer ordna sig för det gör det alltid"-känsla. jag reste för att finna något i mig att ta med mig hem, och som hjälper mig överleva den där vardagen som jag verkligen längtar efter, men som jag vet kommer våga smärta mig minst lika mycket när jag kommer hem som innan jag åkte, om inte. om inte ro. är det ro jag sökt? funderingarna är många och tankarna klurar var dag ut nya idéer och sätt att se på livet. det är det finaste med resan. att var dag är som mest annorlunda för att mitt sinne är det. för att jag utvecklas, så tokigt, så tokigt fort. och ändå är det bara snudd på november.

och åh. november.

där hemma är familjen i full gång med att skapa vinterstämning i huset i vår, säkert nu höstkrispiga by. min syster tuggar redan pepparkakor och clementiner och i veckan ska de tydligen fara till köpenhamn och mamma kommer säkert köpa nya julkulor till granen och de kommer dra anektdoten om när pappa köpte en alldeles för liten, fastän mamma jämt säger att hon vill ha en kunsgran, en mörkgrön med tjocka barr och längd upp till taket, med plats för julstjärnan, förståss. och de kommer skratta. och kanske kommer de tänka på mig då, att jag inte kommer vara hemma den tjugofjärde december då familj och släkt, kusinvitaminer, mina älskade morfar och farmor och mormor och så farbror johan. och om de gör ont i dem så gör det m i n s t lika ont i mig. för vad gör jag egentligen på andra sidan jorden när jag kan vara där, där hos dem? 

jag läser om hotellen. de som serverar rawfood och som har bungalows precis vid vattnet, de som är fem minuter från staden och de som är mitt bland risfälten. jag läser om yoga-klasserna och sjudagarsretreat, meditationen och solnedgången. surfa, det kan man tydligen också göra. och djungel, promenadstråk och bergstoppar att bestiga, både innerligt och ytterligt, tänker jag. jag klicker på boka. jag känner mig så himla ledsen, och samtidigt, ro. och längtan och ett pirr djupt inifrån. någonstans nära hjärtat, skulle jag tro. jag kommer inte hem till jul. men jag kommer till bali. kanske blir det sista pusselbiten på min resa. som kanske är en resa efter ro. innerlig ro. frid.

händer.

 
saker börjar kännas lite bättre nu. jag tror det bara blev så ö-v-e-r-m-ä-k-t-i-g-t alldeles plötsligt. fastän bara en och en halv månad har gått så kastades faktumet emot mig som en våg som sakta färdats från andra sidan atlanten men som nu äntligen slår emot de höga klipporna jag passerar förbi. jag är på andra sidan jorden. jag är alldeles själv. jag har gjort det. det och lite till. allt det här. det ligger i mina händer. som en tavla jag målat. jag står framför en skulptur på muséet te papa och tänker på att någon har gjort den här med sina händer, men det skulle jag inte se, jag skulle inte ens vara här, om inte jag gjort något med mina.
 
♡ || det är så vackert. allt jag skapat. det finaste i mitt liv är det jag gör med mina egna händer. jag har alltid sagt kan själv! när någon försökt att hjälpa mig, och även om tillstund om kan vara dumt så är det precis sådan jag är. med mina egna händer började jag på en historia och varje vecka skapas nya kapitel.
 
jag ser mig omkring där jag sitter i det fullsatta köket på mitt nuvarande hostel. vart kommer alla i från? varför åkte ni? vart ska ni? vart är ert hem? varför ser ni så ledsna ut? de finns de som tror att backpackers reser med leende läppar, de ska bli modigare och de ska våga mer. och jag vet inte hur det är med alla ni andra, men min historia har gått från kärlek som brinner för resandet och världen utanför till ett bultande hjärta för det som är hemma. familj och vänner, tallar, granar och höstkyla.
 
i dag tänker jag, för första gången att nu vill jag inte mer. nu vill jag hem. och i morgon kanske jag tänker något annat. men min kropp är så trött. samtidigt som benen vill springa. jag är så mätt, samtidigt som jag aldrig kommer sluta äventyra. 
 
jag bokar inte en biljett hem. mina händer formar något annat. hur vill jag att nästa kapitel ska se ut? jag frågar mig själv. och så skriver jag. jag skriver om gröna ängar där jag arbetar, och varma middagar med nya bekanta, om en flygbiljett till ett tropiskt land och en jul då jag ser ut över haven, självsam i en bungalow med papaya och böcker. jag skriver. för att jag kan. för att det är jag som bestämmer. mina händer. min skulptur, min saga. mitt allt. 


iced snowflake och en begynnande ångest.


efter att ha bott två nätter i ett väldans värt airbnb flyttade jag alltså i onsdags in på mitt nuvarande hostel. efter att ha lämnat mina grejer promenerade jag raka vägen till detta caféparadis som jag sedan innan spanat på och längtat efter att få besöka. havanna coffee works.


beställde bland annat en iced snowflake. visste ni förresten att jag har en grej för fotografier med kaffe-kopppar? för den som följer mig på pinterest (länk i menyn) så har en kanske sett att jag har ett himla drömmigt album med bara kaffe-vykort som ovan. värt ett kik, tycker jag bestämt. 


cafféet har tre rum. ett för fikan, ett annat där en, liksom "live" maler sitt kaffe och så det tredje som är shoppen på fotografiet ovan. hur fint? dödsfint, minst. 


när jag vaknade upp på morgonen så visste jag. nu börjar det. PMS. en begynnande ångest lade sig som en rot i magen och kampen emot hjärnspöken, krigande hormoner och en evendelig trötthet och knasig mage började. det är nu en måste ta hand om sig själv, tänkte jag och köpte mig den här fantastiska fikan. 

ps. är du i wellington så gå bestämt hit. en så HIMLA god morotskaka och kaffet var såklart det bästa på länge. NZ är förövrigt ett kaffee-land och är väldigt stolta över sitt kaffe som många gånger är knäppt gott. who knew, liksom?

 
retro på utsidan, och insidan. vill bara jämt dricka kaffe och lyssna på billie holiday dagar som dessa. min PMS var defenitivt en klar anledning till varför jag mådde så dåligt i går. och i dag. jag tar hand om mig så bra jag bara kan, med caféehäng, lite lätt shopping, promenader, vackra vyer, böcker, gick även på bio i går med en vän och fick lov att gråta av mig lite i mörkret. och så ringdes jag och michaela på kvällen. så mycket fint utåt, så mycket ont innåt. 

☽ | det är ju inte så på riktigt, det är inte sant, det som mina hjärnspöken säger. jag tycker inte att jag är ful eller att allting är hemskt eller sorgligt eller värdelöst och smärtsamt. jag tycker ju att allt är fantastiskt egentligen, och jag vet att allting kommer bli bra. men det k ä  n n s inte så. inte inuti. hormonerna har liksom monterat både sorg och smärta i min kropp och jag vet att det är bara att härda ut. en vecka till, max. sedan är det över. himla pms. tacka gudarna för fina fik som ovan, en liten räddare i nöden, så att säga. 

ps. tack så väldans för alla underbara pepp-ord i går. ni är så vackra. puss


från fåglars nattliga rop till berusande gator och båtar i hundra knop.

 kära hjärtanes, de finns tydligen de som har varit oroliga att jag blivit bortrövad eftersom jag inte uppdaterat här på väldans länge. men åh, minsann. om det är något som är bristande här i NZ är det wi-fi och mobilt nätverk. ingen data på flera veckor har både varit lättande och frustrerande. att bo i en ombyggd skolbuss med åtta personer och bara leva i hop, laga mat i hop, äventyra i hop, spela uno och och ta spontana saltvattensdopp. magiskt. som att bo i en bubbla. men nu är det över. jag är i wellington i väntan på nya äventyr. hur tar man in ett sådant äventyr? hur kan jag inse och förstå att allt detta verkligen har hänt? så magiska minnen. oförglömliga. vill rama i hop varendaste sekund jag har upplevt tillsammans med morgan, ollie, freya, ryan, katie rose, joe och louise. åh.


jag har så mycket att berätta från resan. ska nog minsann återgå till bildarkivet och återberätta så mycket jag bara kommer i håg en dag snart. allt från morgnarnas frukostfilosofier till dagsäventyren och alla våra spännande camping spots.


lite såhär kunde det exempelvis se ut om kvällarna. det här var nog en utav de topp tre bästa campingplatserna. solnedgången, åh. du skulle varit där. 


äventyrare. allihopa. tänk så fint att jag fått vänner från både NZ, australien, frankrike, tyskland, nya bekantskaper i sverige och holland och allt vad det är. så himla liten världen känns alldeles plötsligt. märkligt. 


picton. det är härifrån en tar färjan till nordön där jag befinner mig i skrivande stund. solig och vacker plats. lugn. här drack vi kaffe och kramade hejdå till ollie som skulle lifta till sitt nya jobb några hundra mil därifrån. så tufft. det är så synd att en inte riktigt vågar göra det som tjej. 

louise har också en blogg om sina äventyr, och den vill jag såklart tipsa om! titta in på www.nouw.com/louisehallen. || ♡ jag har många ord som måste ut. från bussäventyret till min nuvarande resplan till sånt som känns. och bränns. idag bränns det. rusade ut från mitt hostel i ett ilsket ruskväder och gömde mig på ett café där jag nyss förtärt brunchig haloumitoast och en 'flat white' (kaffe med mjölk, eller soyamjölk i mitt fall). här har jag skrivit mail och fällt tårar. jag kan inte sluta gråta i dag. kanske är det överväldigande känslor efter mina äventyr, eller hemlängtan, den kommande mensen eller mitt ovälkommnande hostel. men tårarna rinner. och jag behöver pepp. det vore S Å fint om ni kunde berätta en historia? skänka ett låt-tips? dela något ni drömmer om? tala om varför läser just du den här lilla hippiebloggen? vore himla snällt att få lite hjälp att höja humöret. puss

 


regnmoln.


middagsutsikt, första kvällen på bussäventyret med mina nyfunna resekompisar. 


lake tekapo och visst är det mount cook som syns längst där borta? jo, minsann. mount cook är nya zeelands högsta berg.


vi bor i bussen och campar varje natt vid de vackraste utav vyer. berg, dalar och sjöar. 


solnedgången är magisk. midnattshimlen likaså.


mina nya vänner har byggt om en gamal skolbuss till en campervan. hur fantastiskt är inte det? åtta personer är vi som bor och sover här de kommande veckorna. 

 
Q U E E N S T O W N | det mina ögon ser, det min hud känner, det jag hör i dessa dagar är alltihop det absolut vackraste och mest häftiga jag någonsin, alltså någonsin varit med om. miljontals stjärnor som pryder en midnattshimmel, man kan nästan se hela vintergatan, en buss fylld av nya vänner som alla sjunger med till samma svängiga ben howard-låtar eller surfvänliga jack johnsson, solnedgången på en klarblå himmel över lake tekapo, middagar tillsammans som vätter ut mot bergen och haven, att klättra nio hundra meter upp över havet och cykla mountainbike genom lindis pass, en motorväg genom höga murriga bergstoppar. jag är så lycklig över att ha tagit det steget, det modiga men ändå så himla enkla steget ut. ut och uppleva. och här är jag nu. i queenstown med mitt nya gäng resekompanjoner och dricker soyalatte innanför veckans första regnskur (ganska fint ändå, efter flera solkyssta dagar).
 
baksidan av det hela? egentligen finns det ingen. men jag har gått och blivit med en stadig migrän som har kommit och gått de senaste veckorna. kroppen är peppad på äventyr men samtidigt himla trött och hjärnan bråkar så för den vill uppleva, inte vila, den vill känna inifrån, inte bara se, allt det där som är så magiskt runt om kring mig.

i två veckor ska vi resa tillsammans. sedan landar jag i wellington och vad som händer där vet jag inte ännu. jag tänker, och tänker, men allt jag kommer fram till är att jag får se. får se vad som känns. ena dagen vill jag flytta hit, andra dagen kan jag inte tänka mig en jul utan min älskade, älskade familj. jag saknar dem så. om jag bara fick kramas lite, och gärna bli migränfri, för att sedan fortsätta äventyra. ja, då skulle jag minsann äventyra livet ut. ➳

saker jag saknar.

 
♡ || en liten kort uppdatering tänkte jag passade sig. i dag. söndag. stormdag. ypperligt väder för att sitta inomhus och se på när vågorna rullar in här vid camp bay famrstay där jag bott tillsammans med min nya resekamrat louise sedan i torsdags. den stranden som syns på vykorten ovan, det är den jag har utanför mitt fönster i skrivande stund. och vyerna, de beskådar jag på promenaderna. då jag stannar och mediterar eller slumrar på en hård bänk vid fårhagarna. 

de senaste två dagarna har jag för första gången på denna resa känt en stor längtan till allt där hemma. till skogarna och de prassliga höstlöven, till de rykande kanelbullarna och tunna pannkakorna, till familjen, mamma och pappa och till vännerna, till systerns fina råd och till kullerstensgatorna. trots att jag är i ett ofattbart paradis så känner jag saknad. undrar så hur det kan komma sig. hur det ens går i hop.

nej, nu ska jag återgå till resans sjätte bok och försöka samla mig och förstå det faktum att allt som har hänt mig faktiskt har hänt mig. inte bara under resans intrycksfulla glitterdagar. nej. sedan jag tog studenten har jag flugit som vinden mellan kärlekar, drömmar och platser. inte undra på att jag känner mig så sliten och trött som jag gjort i dagarna. jag återkommer snart igen med mer reflektioner och fotografier. tills dess vill jag säga puss och tack för att ni finns. coffeeworld glömdes bort och jag gick en omväg. nu tror jag att jag funnit min rätta stig igen. nästa steg är att klura ut hur jag håller mig någolunda kvar på den. puss

en fredag vid camp bay.

 
☽ || efter tre dagar i kaikoura lämnade vi i går den lilla hamnstaden för ett annat havsparadis. camp bay famrstay. en liten gård vid det stora havet. oceaner. läser resans femte bok i takt med vågskvalpen och låter en nästan sommarvarm sol bränna min näsa på långpromenaden över bergen. hit for vi, jag och louise för att bara vara. läsa, meditera, promenera, tänka och känna. i fred. även fast vi har varandras sälskap så bestämmer vi oss för att låta oss pyssla med våra egna bestyr, följa våra innre viljor. jag mediterar mycket, men det tycks inte längre påverka mig som förr. säger ändå saker innan jag tänker, känner mig fortfarande som förvirringens ansikte och, egentligen så har jag inte så många tankar att koppla bort här. de som kommer är klara och rena och förståeliga. jag kommer till insikter varje dag. inte undra på att jag känner mig trött. 
 
i morgon kommer M och hämtar mig. vi ska på äventry ihop. vet inte vart än, men jag längtar. längtar efter min vän med de kloka orden, längtar efter en ordentlig lunch med färger som kostar för mycket, längtar efter att komma härifrån trots att jag precis kommit hit. trots att jag aldrig satt min fot på ett lika glittrande paradis. kanske är det för att jag har tänkt så mycket, och insett så mycket om vad jag vill ha i mitt liv och vad jag vill att det ska gå ut på, hur jag vill att det ska se ut att jag inte kan njuta här. jag har inga problem med att koppla av längre. jag är så avlsappnad efter alla böcker, promenader i moder jords mest teraputiska miljöer och alla minuter av meditation att jag nog aldrig känt mig så lugn. nej, det är något annat som gnager. skaver. ropar inifrån. jag åkte hit för att komma i från livet. nu längtar jag efter det.
 
och jag längtar efter farmor. älskade farmor. och morfar och mormor och mina småkusiner. och kramar. mammas kramar. det är första gången jag på riktigt känner en stor längtan till sverige igen. samtidigt som jag inte skulle vilja åka dit om jag så fick. krampaktigt håller jag om det faktum att jag tänker stanna här i minst ett par månader till, om inte mer, om inte mycket, mycket mer.

för, i hemlighet är jag jätterädd för att komma hem. de mörka dagarna. att inte vara fri från de spöken som jämt brukade hemsöka mig. hugg i hjärtat, hopplöshet och ångest. panikartad sådan. men jag vet också, särskilt i dag, att allt det där kommer så småningom i kapp mig. vart jag än är, så kommer det i kapp mig. att jag en dag måste återvända är detsamma som att en dag acceptera mitt livs operfektion och att även jag måste leva mitt liv med en verktygslåda i hallen, redo att användas så fort saker och ting slutar rulla på som de ska, dörrar som inte stängs, gnagande ljud från mina innerliga rum, en sorg som måste repareras. 

mitt stora problem är att jag är alldeles för bekymrad över mig själv och min egna uppenbarelse. att människor ska döma mig för varendaste val jag gör eller har gjort, för varendaste millimeter, om så bara en pormask på min hud av min kropp, för varendaste ord som kommer ut ur min mun. jag vet inte hur jag blir av med det där. jag tror hela den här grejen med att orka med livet självt hänger på kärlek och acceptans. och jag är nog nära döden nu, för jag accepterar varken kärlek från mig själv till andra som från andra till mig. 

lite så känns det i mig idag. fastän jag vet att lyckan är en pil som skjuts mot mig i detta nu, och kommer med största sannorlikhet att träffa mig om bara några timmar. senast om ett par dagar. för så går det. efter ett tag kommer livet i kapp dig. trots att du reser, packar väskor varannan dag och spenderar fler timmar på flygplan, tåg och bussar än i lugnet. fastän du krossar flera oceaner och tillslut hamnar på andra sidan jorden. det kommer i kapp dig. jag har blivit lättare åksjuk på sista tiden. tror det är för att jag flyr. i stället för att resa flyr jag. 

idag komm livet i kapp mig. det faktum att detta inte bara är en kort semester. en snabbvisit. en flykt. det är det här som är livet. det blir fan inte finare än såhär. det är dags för kärlek och acceptans. vart jag än flyr hittar jag det inte någon annan stans. 
än inom mig.
 

och alla böcker som ska följa mig genom livet.

i dagboken skriver jag om känslorna, i bland om dagarna, i bland listar jag saker och ting, i bland behöver jag bara känna en penna möta papper med ed sheeran teneriffed sea i lurarana på repeat. vet inte varför just den låten passar sig så bra när en skriver dagbok. kanske är det hans hesa röst? eller kärleksförklaringarna? att resa är att känna, känna kärlek. till platser. till mäniskor. till sig själv. det sista finner jag lite extra svårt. | ☼☽


på instagram delar jag vykorten från vardagen, och hit, till bloggen min kommer oftast texterna. de långa texterna. de jag tycker mest om att skriva. men, nu tänkte jag dela några vardagsfotografier också. som vykortet ovan. när jag och M tog bilen till genom hisnande vyer till arthur's pass. där vi skulle beskåda vattenfallet.


det gör mig både glad och sorgesam att bilderna inte gör vyerna rättvisa. den som tycker att mina vykort brister får minsann packa väskan och åka hit själv i stället! två timmar från christchurch låter långt, men ni kommer se att själva resan dit utgör liksom halva upplevelsen.


med ett fint sälskap blir en lång bilfärd inte så tokig. vi pratade mycket om drömresor. vi vill båda upptäcka indiens färgglada gator, canadas vackraste berg och europas alla gömda smultronställen. naturen, den helar oss båda. fridfullheten. tystnaden. jag tackar alla mina nya vänner för att de har lärt mig njuta utav den.


se! vyerna! är det inte m-a-g-i-s-k-t? kan ni tänka er att det är på dessa vägar jag färdas dagligen? måste minsann slå ett slag för airbnb igen, för om jag inte hade bott hos ambika hade jag aldrig fått lära känna mina nya resekompanjoner, ännu mindre fått resa i BIL på dessa vägar! jag blir ju så hemskt åksjuk i buss. blä.


vattenfallet från avstånd. hur magiskt är inte detta på en skala ett till sju? åh. | ❁ hej alla fellow veganer/vegetarianer!! säg mig, för jag undrar så, vad är det som är dumt att missa i sin kosthållning? jag ska börja googla bums efter att jag klickat på publicera-knappen. men sedan en vecka tillbaka har jag haft huvudvärk och mått ganska illa till stundom. och jag tror det har med maten att göra. vad jag äter, eller vad jag kanske inte äter? strävar alltid efter vegan-kost, men nu tror jag att jag måste göra ett par ändringar för att orka bättre. kanske ägg, kosttillskott, eller mer färgglada frukter? tips och trips mottages gärna! puss
 
ps. rubriken hänvisar till den ofantliga kärleken till böckerna som jag funnit här. jag läser jättemycket. och en dag ska jag bestämt skriva mina egna berättelser också. tänkte berätta om mina hittills lästa böcker snart. håll utkik!

RSS 2.0